Pasienter med synsproblemer etter hjerneslag?

Eldre dame som får omsorg av annen kvinne
Over halvparten av alle som rammes av hjerneslag, opplever problemer med synet i etterkant. Godt syn er en viktig faktor for den videre rehabiliteringen, så det er viktig å komme tidlig i gang med synstrening. Her kan du lese om om hva du bør være obs på, og hva vi som optikere kan bidra med.

Når blodtilførselen til hjernen reduseres, fører det ofte til skader på synssenteret. Et hjerneslag kan også skade delene av hjernen som sørger for god øyemotorikk.

Klassiske symptomer

  • Synsfeltutfall
  • Redusert oppmerksomhet mot en del av synsfeltet
  • Problemer med å lese eller orientere seg
  • Problemer med øyebevegelser
  • Dobbeltsyn
  • Lysømfintlighet
  • Tørre/såre øyne
  • Hallusinasjoner 
  • Problemer med å kjenne igjen mennesker eller objekter (visuell neglekt)

Skader i synssenteret vil ofte føre til at deler av synsfeltet "forsvinner" og blir svart. Det oppstår gjerne hemianopsi, dvs. at synet på den ene siden av øyet blir borte.

Vær obs på dette!

Det kan være vanskelig å oppdage synsfeltutfall selv. Hjernen kompenserer og "fyller inn" informasjon, slik at pasienten opplever at han/hun  ser normalt. Kanskje velger pasienten også (ubevisst) å koble bort deler av synsfeltet.

Det er gjerne sidesynet som rammes, men også andre deler av synsfeltet. Man kan også få synsforstyrrelser etter andre hodeskader.

Slik kan vi hjelpe

Det finnes ingen medisinsk behandling. Det viktigste vi optikere gjør er derfor å hjelpe pasienten med å utnytte restsynet på en best mulig måte. Dette gjør vi ofte i samarbeid med annet helsepersonell, som øyelege, spesialist i hjerneskade og synspedagog.

Vi kan tilpasse ulike synshjelpemidler til pasienten, og bidra innen synstrening av motorikk og øyemuskulatur. Dette kan gi gode resultater, som riktigere og raskere lesing, samt bedre orienteringsevne.

Det er viktig å komme i gang med treningen så raskt som mulig etter hjerneslaget, for å oppnå best mulig resultat. Typiske hjelpemidler er prismebriller, lamper, luper, eller filterbriller.

Vi er spesialister i å tilrettelegge for en best mulig synshverdag og har som regel kort ventetid.

Lyst til å lære mer?

Her finner du info om ulike synshjelpemidler: Hjelp til deg som er svaksynt

Norges Optikerforbund har en egen klinisk retningslinje for "Undersøkelse av pasienter med hjerneslag eller traumatiske hjerneskader". Vi følger selvsagt denne - du kan finne den her.

Ta kontakt